Over bajesklanten met smokkelpost

ARGUS nr. 151 24 mei 2023

Bajespost

Het was bajeskrant Bonjo opgevallen dat de postzegel waar wij, Arguslezers, 1,01 euro voor betalen, in de gevangenis elf cent duurder is, 1,12 euro. Vergeleken met andere landen is een gevangene in Nederland duur, zo is ooit uitgezocht. We zitten in de top vijf van Europa. Bedacht de Dienst Justitiële Inrichtingen een opslag op de prijs van de postzegels om de gedetineerden zelf ook iets aan hun detentie te laten bijdragen?

Zo zit het niet, verzekert Justitie. ‘De prijs voor een postzegel was hoger omdat de Dienst voor het afnemen van postzegels vervoers- en handlingskosten moet betalen boven op de wettelijke prijs.’ Maar die opslag is van de baan: ‘Inmiddels is besloten dat gedetineerden voor de aanschaf van postzegels uitsluitend de wettelijke prijs betalen.’
Dat is mooi. Er gaan immers karrevrachten post de gevangenis in en uit want gedetineerden mogen onbeperkt brieven en pakjes verzenden en ontvangen.
Daar zit echter ook een minder mooie kant aan want die post over en weer bezorgt de gevangenisautoriteiten veel hoofdbrekens. Gevangenen kunnen vanuit hun cel per brief opdrachten geven aan handlangers die op vrije voeten zijn of er kan van buiten van alles via de post worden binnengesmokkeld. Daarom is de gevangenisdirectie bevoegd tot het openen, lezen en onderzoeken van poststukken. De inkomende post wordt bijvoorbeeld gescreend op de invoer van ongewenste artikelen als vijlen, wapens of mobiele telefoons. Maar verreweg het grootste probleem zijn de drugs. Die kwamen in het verleden via allerlei slinkse manieren binnen maar tegenwoordig is een van de populairste verdovende middelen spice en dat wordt gewoon door de postbode bezorgd. Spice is een zogenaamde synthetische cannabinoïde. Die kan op papier worden gespoten, is onzichtbaar en reukloos en drugshonden slaan er niet op aan. Het is een uiterst gemeen goedje. Snippers van de geïmpregneerde papieren worden in joints gedraaid en gerookt maar het kan ook worden gebruikt in een kopje thee. Van een beetje spice wordt de gebruiker al een soort zombie. Een stukje geïmpregneerd papier ter grootte van een postzegel is voldoende. Met één A4’tje kunnen dertig liefhebbers van een dosis worden voorzien. Ideaal voor de interne handel. Spice slaat snel toe. De gebruiker begint te zwalken en zijn bloeddruk en hartslag schieten omhoog.
De angst bij gevangenisdirecties voor de postbode is groot. In de Almelose inrichting Karelskamp raakten vorig jaar acht gedetineerden en vier bewakers, bij wie het in de koffie was gedaan, gedrogeerd en moesten met spoed naar het ziekenhuis. Daarop besloot de directeur van Karelskamp alle originele kaarten en brieven achter te houden en de gedetineerden alleen nog kopieën te verstrekken, ook van kerstwensen en kindertekeningen. Belastingbrieven werden voorheen niet gecontroleerd om privacyredenen maar ook de blauwe enveloppen bleken geschikte voertuigen voor spice.